آخرین اخبار
کد مطلب: 79104
مرور تلاشهاي پوچ براي جعل نام خليج فارس
تاریخ انتشار : 1393/01/01
نمایش : 940

 به گزارش سام لردگان، اين استاد دانشگاه که در بسياري از دانشگاه هاي تهران و لندن تدريس کرده است، با دفاع از عملکرد دولت در برابر تلاش شيخ نشينهاي عرب براي جا انداختن نام جعلي خليج عربي اعلام مي کند: ريشه‌هاي فتنه جعل نام خليج فارس که توسط صدام حسين با ميلياردها دلار آبياري شده است، هر از چند گاهي در برخي جاها خودنمايي مي‌کند اما ايرانيان به خوبي به مقابله با آن مي‌پردازند.

اين پژوهشگر جغرافياي سياسي در گفت‌وگو با خبرنگار سياسي خارجي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، به مناسبت روز ملي خليج فارس با اشاره به تاريخچه جعل نام خليج فارس گفت: مسئله جعل نام خليج‌فارس مسئله جديدي نيست. نسل کنوني ممکن است به تازگي متوجه اين حرکات ناشايست علمي شده است اما سابقه جعل نام خليج فارس به اوايل قرن بيستم بر مي گردد.

وي ادامه داد: براي اولين بار چارلز بلگريو، نماينده سياسي بريتانيا در خليج فارس به دنبال تغيير و ماهيت سرزمين‌هاي جنوبي از تابعيت ايراني به عربي در سال 1935 به دولت متبوعش پيشنهاد داد که حالا کشورهاي جنوبي خليج فارس را عربي کرديم نام خليج فارس را نيز عربي کنيم اما در آن زمان که دولت انگليس در موارد مختلف درگيري‌هايي با دولت ايران داشت اين موضوع مورد توجه قرار نگرفت زيرا نمي‌خواست وارد درگيري تازه‌اي با ايران شود.

اين استاد دانشگاه در ادامه اظهاراتش افزود: در سال 1957 اين فرد انگليسي که مشاور شيخ بحرين بود اين پيشنهاد را دوباره مطرح کرد و در راستاي اجراي اين هدف حتي دستور داد که اداره پست انگليس در خليج فارس که در بحرين واقع بود نقشه‌هايي را در تمبرهاي خود به چاپ رساند که در آنها از نام جعلي خليج عربي استفاده شد.

مجتهدزاده اضافه کرد: در آن زمان راديو بي بي سي خبر چاپ تمبرها به نام خليج عربي را منعکس کرد و دولت ايران نسبت به اين اقدام اعتراض کرد و بي بي سي در پاسخ به ايران تعهد داد که ديگر دنبال اين اخبار تفرقه‌انداز و ناشي از نژادپرستي نمي‌رود. بدين ترتيب شاهد هستيم که نماينده بريتانيا در خليج فارس چگونه به اين اقدامات دست زد.

وي ادامه داد: در سال 1958 عبدالکريم قاسم در عراق کودتا کرد اين شخص جنايت‌کار که بعدها معلوم شد مامور انگليس است از نام جعلي عربي استفاده کرد از آنجايي که کودتاي وي مورد نفرت در منطقه بود کسي به اقدامات وي توجه نمي‌کرد. اما در همان سال عبدالناصر نيز به طور همزمان در دنياي عرب به قدرت رسيد و با مشاهده کردن تحرکات جديد در عراق آن را به عنوان رقابت براي رهبري دنياي عرب تلقي کرد. بر همين اساس تصميم گرفت در سال 1962 بعد از يک عمر شعار خليج فارس براي رهبري دنياي عرب نام جعلي خليج عربي را استفاده کنند اين در حالي بود که عبدالناصر حتي در سخنراني‌هاي گذشته خود در دنياي عرب از نام خليج فارس استفاده مي‌کرد اما بعدها به خاطر ايرادات سياسي که از وي گرفته شد او هم اسم جعلي را تکرار نکرد.

اين استاد دانشگاه با اشاره به قدرت رسيدن صدام حسين در عراق گفت: در سال 1968 صدام حسين مجددا کودتا کردند حزب بعث بر سر کار آمد و از ابتدا دشمني خود را با ايران براي تقويت هويت عربي بين‌النهرين به کار برد. در اين راستا بود که صدام حسين بيش از هر کس ديگري ميلياردها دلار از پول نفت مردم عراق را براي جا انداختن نام جعلي خليج‌فارس استفاده کرد. اما اين تلاش‌ها نتيجه‌اي به همراه نداشت تنها سلسله‌اي از تعصبات در کشورهاي اطراف عراق مانند کويت،‌ قطر و امارات استفاده شد.

مجتهدزاده اضافه کرد: تنها دولتي که مصمم بوده و جاهلانه در استفاده از نام جعلي خليج‌فارس اصرار دارد امارات متحده عربي است البته جاي تاسف دارد که دولت عربستان نيز براي مدتي خود را از اين ماجراجويي‌ها کنار کشيده اما به دليل برخي اتفاقات در سالهاي اخير تا حدودي خود را دخيل اين درگيري‌ها کرده است.

وي درباره اظهاراتي مبني بر کم کاري دولت ايران براي صيانت از نام خليج فارس گفت: دولت ايران در اين زمينه هم پيش از وقوع انقلاب و پس از آن اقدامات بسياري انجام داده است اما دولت در اين باره حوزه عملش محدود است در مقابل دانشگاهيان آزادي عمل گسترده‌اي دارند و افراد آکادمي ايران در داخل و خارج از کشور زحمات بسياري کشيده‌اند و توانستند نام خليج فارس را در دنياي غرب اثبات کنند.

اين استاد دانشگاه با بيان اينکه در طول ساليان گذشته به هنگام مشاهده استفاده از نام جعلي خليج عربي به آن رسانه يا سران غربي نامه اعتراضي نوشته و عذرخواهي دريافت کرده است، گفت: ريشه‌هاي اين فتنه که صدام حسين با ميلياردها دلار آبياري کرده است هر از گاهي در برخي جاها خودنمايي مي‌کند اما ايرانيان به خوبي به مقابله با آن مي‌پردازند. امروزه مطلقا در دنيا علم از نام جعل خليج‌فارس استفاده نمي‌شود. تنها هر چه به ايران نزديک مي‌شويم اين تعصبات الکي ميان کشورهاي منطقه ديده مي‌شود که اين تحرکات از سوي کشورهاي حوزه خليج فارس نه براساس اعتماد بلکه به دليل لجبازي‌هاي سياسي انجام مي‌شود. از سال 1992 که ادعاي جزاير عليه ايران مطرح شد کشورهاي حوزه خليج فارس تعصبات شديد نشان دادند.

 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 



جهت عضويت در کانال های خبري سلام لردگان روی تصاویر کليک کنيد
پیوند
سايت رهبري

دولت

مجلس